Groeikrachtprofessionals

Voorkom bijzonder beheer! AFM doet onderzoek. Benut je groeikracht!

Voorkom bijzonder beheer! AFM doet onderzoek. Benut je groeikracht!

4 september 2019
|
comments off
|

Een volgende nachtmerrie voor ondernemend Nederland. Werd er al moeilijk gedaan om kredieten te verruimen of zelfs nieuwe financieringen aan te trekken, wanneer je als ondernemer écht in slecht financieel weer terecht komt zijn de rapen helemaal gaar. Het wordt als het volgende mega-bankschandaal benoemd: bijzonder beheer van banken. Richten banken je écht te gronde? Lees hier over de meest recente ontwikkelingen.

Uit het artikel blijkt dat een deel van de bedrijven die de aandacht van bijzonder beheer niet overleven, het potentieel hadden om wel gezond uit de crisis te komen. Schrikbarend!

Een aantal praktische tips om uit de klauwen van bijzonder beheer te blijven:

1. Maak duidelijke afspraken met leveranciers als er betalingsproblemen dreigen te ontstaan.

Niemand is er blij mee als de rekeningen niet betaald worden. Maar de ergernis daarover wordt nog veel groter als de klant niets meldt en hoopt dat het overwaait. Uitleg over de situatie, heldere afspraken maken en vastleggen en vooral deze ook nakomen helpt te voorkomen dat de relatie verzuurt, er veel tijd en energie verloren gaat met het najagen van de verantwoordelijke(n) en het controleren van de bankrekening wanneer een bijschrijving nu eindelijk wordt gedaan. Veelal heb je al een jarenlange relatie met de leverancier. En wil je die relatie in de toekomst ook met elkaar voortzetten. Probeer in alle redelijkheid met elkaar een weg te zoeken die voor alle partijen klopt. Hou dat perspectief voor ogen!

2. Zorg zelf dat je op tijd je geld binnenkrijgt!

Betalingsproblemen ontstaan vaak doordat er te weinig cashflow is. Monitor zelf ook zorgvuldig het betalingsgedrag van jouw klanten. Wacht niet tot het einde van de overeengekomen betalingstermijn voordat je een betalingsherinnering stuurt. Een vriendelijk mailtje 7- 10 dagen vóór afloop van de betalingstermijn kan al helpen om je betaling op tijd gedaan te krijgen.

3. Richt je administratie niet te ingewikkeld in!

Zorg dat je flexibel kunt blijven in je afspraken met klanten en de bewaking van die afspraken. Voorkom dat je betalingsafspraken die afwijkend zijn in je contracten handmatig moet gaan bewaken waardoor de kans dat je achter de feiten aanloopt verhoogt.

Bovenstaande zijn slechts een paar voorbeelden van een aantal simpele dingen die je kan doen om je cashflow te bewaken en te voorkomen dat je met je onderneming in zwaar weer terecht komt.

Voorkomen is beter dan genezen!

Betalingsachterstanden zijn een symptoom van iets wat dieper verscholen ligt onder de waan van alle dag van een onderneming. Natuurlijk is het van belang het ‘ lek’ te dichten en te voorkomen dat er geld blijft liggen waar het niet hoort. Veel belangrijker is de vraag of je als ondernemer wel alles uit je onderneming en haar medewerkers haalt om maximaal aan te sluiten op de behoeften van je klant.

  • Hoe zichtbaar is die klant eigenlijk voor de organisatie?
  • Hoe doordrongen is iedereen (van medewerkers tot management) van het belang van zijn/ haar taken om aan de klantwens te voldoen?
  • Hoe effectief is uw organisatie eigenlijk?
  • Hoeveel groeikracht is er aanwezig dat nog niet is benut?
  • Groeikracht is de pokon voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is dé succesfactor om van uw organisatie niet alleen een succèsvolle organisatie te maken, maar vooral een High Performance Organisatie (HPO) te maken!

HPO’s bereiken:

  • 30 – 40 % meer omzet
  • 30 – 40 % meer productiviteit
  • 35 % hogere klanttevredenheid
  • 90% minder verloop

Vele bekende organisaties (Accor, Action, MacDonalds) begrijpen nu hoe ze tot een HPO kunnen transformeren. Ze kunnen op basis van een (terugkerende) scan monitoren hoe ze door standaardisatie, partnerships en people focus het potentieel van de organisatie, medewerkers en management maximaal benutten.

McSense Business Accelerators hebben een aanpak die organisaties helpen te transformeren naar een HPO: 5 stappen, 8 touchpoints! Doeltreffend, verrijkend en uitnodigend. Zodat het niet langer een kwestie is van overleven door vallen en opstaan, maar van leven, staan en opvallen!

Voorkom bewindvoering door bijzonder beheer. Doe het beter dan de markt. Voorkom dat zwaard van Damocles.

Heleen den Haan
McSense Business Accelerators
hdenhaan@mcsense.nl

Translate »